Marknadsför dina tjänster eller produkter på internet

Har du en hemsida för din verksamhet?

Det låter svårare att få till än vad det är, men för att tjäna pengar på internet är det viktigt att synas på ett eller annat sätt och en hemsida, blogg eller till och med en Facebook-sida är vad som krävs för det.

Mun till mun

mun-till-mun

En blogg är det absolut enklaste sättet att nå ut till folk utan att behöva kunna något om HTML eller hur du bygger en hemsida.
Det finns färdiga mallar där du helt enkelt skriver in din text, hämtar en bild och klickar på ”Publicera”-knappen.

Det är ett av de vanligaste sätten att tjäna pengar på nätet, så länge man sköter bloggen och ser till att den ”lever” och att man hittar sina följare.

Marknadsföring av bloggar sker ofta från ”mun till mun”.
Det vill säga, om du hittar ett ämne som du vill rikta in dig på (mode och smink, politik, motion, mat, kungahuset eller vad som helst) och skriver mycket om just det (du kan självklart skriva om andra saker också) så kommer folk som är intresserade av vad du skriver att hitta dit.

Med hjälp av sociala medier (Facebook, Twitter, Instagram och en massa annat) sprids allt som andra gillar till fler och fler i och med att folk delar och diskuterar.

Köpa reklamplats

pengar2

Om du har produkter som du vill sälja, kan det vara en god idé att satsa på en e-butik.

Företag som specialiserar sig på att bygga hemsidor har även mallar för e-butiker.
Där fyller du i vilka produkter du har samt laddar bilder på dessa innan du kan publicera en färdig sida.

E-butiker kan marknadsföras genom att man köper reklamplatser på andras sidor eller i sociala medier (exempelvis Facebook).

Du kanske väljer att inte aktivt göra reklam för sidan men kan ändå se att den genererar intresse för dina produkter eller tjänster trots bristen på marknadsföring, bara att HA en hemsida innebär att det finns möjlighet för nyfikna internetanvändare att hitta och besöka din butik.

Det är en form av passiv marknadsföring.

Uppdatera ofta med givande innehåll

dator-uppdatera

Det allra viktigaste för att få folk att hitta din hemsida är självklart innehållet.

Det är viktigt att uppdatera ofta och framförallt med text som är betydande.
Att bara svamla ger inga besökare, om du däremot ser till att ha innehåll som antingen hjälper besökaren eller är givande på annat sätt, kommer du märka att du får besökare som återkommer.

Forum

forum

Du kan också hitta olika forum, där man ”pratar” om sånt som rör din verksamhet.
Delta aktivt, gör många inlägg (svara på frågor eller tyck till) och lägg en länk till din hemsida i din signatur när du gör ett inlägg.

Inse styrkan i att delta i samtal rörande din verksamhet på internet för att skapa ett intresse för dina produkter eller tjänster och samtidigt driva folk till din hemsida där de kan läsa mer om vad du kan erbjuda.
Om du har valt rätt ämne (ett som du själv tycker är intressant och kul), kan du även komma att tycka det är riktigt roligt att delta i olika forum.

Relevanta sökord

sokord

Lägg in sökord (taggar) som är relevanta för din verksamhet i det innehåll du har på sidan.
När du skriver text till din sida är det viktigt att de ord du har lagt in som sökord för sidan även – till viss del – återfinns i texterna på din sida.
En sådan sökmotoroptimering (SEO) påverkar sökmotorer som Google, Safari, Bing med flera genom att du upprepar dina sökord i texten på sidan.
Ofta använder man automatiskt samma eller liknande ord, beroende på vilken typ av hemsida man har, men om du till exempel har en sida med recept, är det troligt att du använder det ordet gång på gång i ditt innehåll.
Det är ett bra sätt att skriva på, för att hamna högre upp i listan när folk söker efter just ”recept” på t.ex. Google.

Nu räcker det inte att enbart använda dina sökord i texterna du skriver, men det är till stor hjälp när det gäller att få sökmotorerna att hitta dina sidor.

Feedback

tummen-upp-och-ner

Be om feedback från de som ”tittar in” på din hemsida.
Det är viktigt att du får besökare ”delta” i din verksamhet på internet.
Detta kan du till exempel åstadkomma genom att lägga in en PlugIn där folk får möjlighet att kommentera dina inlägg.

Du kan också skapa undersökningar (polls), där man kan fylla i vad man tycker om olika saker eller tävla om något.

 

Det här var en start för att hjälpa dig med din marknadsföring på internet.
Framöver kommer jag att fördjupa mig i detta och mycket mer, för att du ska kunna få så många besökare som möjligt till din hemsida.

/Tina

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *